Billig el oversigt af elselskaber i 2023

Der er lige nu op mod 50 forskellige elselskaber i Danmark, så det kan være noget af en udfordring at danne sig et overblik over, hvilket elselskab og hvilken form for aftale, der egentlig passer bedst til dine ønsker.

Produkt:

+10 gratis LED pærer
96
Bedømmelse

Vest: 2,91 kr./kWh
Øst: 2,87 kr./kWh 

Vigtig info om priserne

Produkt:

Kvartal med klima
92
Bedømmelse

Vest: 2,78 kr./kWh
Øst: 2,77 kr./kWh 

Vigtig info om priserne

Produkt:

Variabel
88
Bedømmelse

Vest: 2,69 kr./kWh
Øst: 2,70 kr./kWh

Vigtig info om priserne

Produkt:

PuljeEl
85
Bedømmelse

Vest: 2,88 kr./kWh

Øst: 2,88 kr./kWh

Vigtig info om priserne

Produkt:

Få 400 kr. rabat på din første elregning
85
Bedømmelse

Vest: Spotpris

Øst: Spotpris

Vigtig info om priserne

Produkt:

Grøn strøm fra vindmøller
84
Bedømmelse

Vest: 2,87 kr./kWh

Øst: 2,64 kr./kWh

Vigtig info om priserne

Produkt:

Spot El
83
Bedømmelse

Vest: 2,89 kr./kWh

Øst: Ukendt

Vigtig info om priserne

Produkt:

Prisgaranti
76
Bedømmelse

Vest: 2,75 kr./kWh

Øst: 2,70 kr./kWh

Vigtig info om priserne

Produkt:

Grøn strøm
74
Bedømmelse

Vest: Spotpris

Øst: Spotpris

Vigtig info om priserne

Produkt:

---
71
Bedømmelse

Vest: Spotpris

Øst: Spotpris

Vigtig info om priserne

Produkt:

---
71
Bedømmelse

Vest: Spotpris

Øst: Spotpris

Vigtig info om priserne

Produkt:

---
69
Bedømmelse

Vest: Spotpris

Øst: Spotpris

Vigtig info om priserne

Produkt:

---
64
Bedømmelse

Vest: Spotpris

Øst: Spotpris

Vigtig info om priserne

Produkt:

---
58
Bedømmelse

Vest: Spotpris

Øst: Spotpris

Vigtig info om priserne

En guide til billig el 

For mange danskere er det blevet utrolig vigtigt at holde øje med elpriserne. Det sidste år har vi set usædvanlig høje prisstigninger, som i den grad har haft en stor indflydelse på de fleste danske husstandes månedlige budget. Billig el er derfor afgørende for nedbringe husstandens faste udgifter. 

Siden 2003 har danskerne frit kunne vælge deres foretrukne elselskab, men det er faktisk de færreste, som har taget stilling til, hvor de ønsker at købe deres el. Der er nemlig kun tale om under 10% af den danske befolkning, som aktivt har taget et valg omkring, hvilket elselskab de ønsker at gøre brug af. 

Her hos elsparelse.dk er vi godt klar over, at elmarkedet kan være svært at navigere rundt i. Der er dog en hel del penge at spare, hvis man blot bruger lidt tid, på at sætte sig ind i de forskellige elselskabers tilbud og priser. Vi hjælper dig derfor med nemt at sammenligne de forskellige selskaber, så du også kan være en af dem, som sparer så meget som overhovedet muligt, og du får dig et elselskab, som kan dække netop dit personlige behov. 

Som kunde kan man vælge mellem fast eller variabel pris hos de fleste elselskaber. Det er værd at kigge nærmere på de to forskellige muligheder, for at finde ud af, hvad der bedst kan betale sig for netop dig og dine personlige behov. 

Hvilken prismodel skal du vælge? Fast eller variabel pris

Oftest vil de fleste elselskaber tilbyde både fast eller variabel pris. Selvom du skulle vælge en fast sats for din el, skal du dog være opmærksom på, at hos langt de fleste elselskaber prisen fastsættes en gang i kvartalet. Det betyder altså, at prisen alligevel ikke er helt så fast. 

Når man vælger en fast prismodel, vil du som forbruger betale en fast sats pr. kWh. Prisen kan ikke ændre sig løbende, som den ellers kan, hvis man vælger en variabel prismodel. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på priserne på transporten af el i løbet af dagen, hvor det er dyrest i kl. 17-20, hvor efterspørgslen er på sit højeste. Din pris vil derfor stadig variere fra time til time i løbet af et døgn. 

Det kan dog alligevel være utrolig betryggende at gå med en fast pris, så man aldrig overraskes over beløbet på ens regning. Prisen er fast, så der vil ikke ske nogle store udsvingninger, og du er garanteret tryghed og ro i sindet. Dette er nok den bedste fordel ved at vælge en elaftale med en fast pris. 

Er du garanteret billig el med en fast pris? Ikke nødvendigvis. Som udgangspunkt kan en variabel pris faktisk være den billigste løsning på den lange bane. Grunden til dette er nemlig, at elselskaberne oftest fastsætter en relativ høj pris, da de ikke ønsker at sælge el billigere, end de selv køber den for. 

På sigt kan en variabel pris være den billigste løsning og resultere i den laveste elregning. Her har du nemlig mulighed for at tilpasse dit strømforbrug efter hvornår prisen er billigst. Når prisen er lav kan man nemlig med fordel udnytte den gode pris og bruge den billige el til alle de aktiviteter som kræver lidt mere strøm. Det kunne for eksempel være noget som at vaske, tørretumble tøj eller oplade elbilen, hvis man skulle være så heldig, at have sådan en stående i garagen. 

Til gengæld kan du aldrig vide, om prisen på din el pludselig skulle lave en betydelig stor stigning. Det uforudsigelige aspekt af denne prismodel kan skabe utryghed, og er nok den største ulempe ved denne type aftale. 

Vælger du derimod at have en fast pris på din el, så kan du også risikere, at ende med at betale meget mere, end hvad markedsprisen ligger på. Med en fast pris kan du nemlig ikke udnytte muligheden for en lav pris, såfremt markedsprisen skulle lave et stort dyk. 

Det er tydeligt, at der er fordele og ulemper ved begge prismodeller. Generelt set kan man på den lange sigt få den billigste elregning med en variabel pris, da man på den måde kan udnytte en lav elpris. Det er også en god idé at gøre det til en vane at tage et kig på sin egen elaftale og sammenligne med markedet minimum en gang om året. På den måde er du sikker på, at du hele tiden besidder den bedste pris. 

Hvordan får jeg billig el samt en lavere elregning? 

Det er ingen overraskelse, at alle ønsker så billig el som overhovedet muligt. El er et produkt, som alle danskere benytter sig af hver dag – det kan vi ikke komme udenom i dagens samfund. 

El er oftest billigst om natten, da den variable pris er baseret på markedsprisen. Denne pris er baseret på udbud og efterspørgsel. Det er af denne simple grund, at strøm er billigere om natten, når vi alle ligger og sover, og ikke bruger ligeså meget strøm, som vi ellers gør i vores vågne timer. 

Kig ikke kun på prisen på kWh

Det er en selvfølgelighed, at man ønsker at gå efter et selskab, som tilbyder den laveste pris. Men selvom at prisen på el måske er lav, så må man endelig ikke glemme at kigge på andre afgifter, som elselskabet kunne have. Elselskaber kan have en abonnementspris eller andre faste udgifter, og det er noget, som helt sikkert kan være en overraskelse og gøre din regning højere, end du måske først havde forventet. 

Sidst men ikke mindst – husk de gode vaner

Det er vigtigt at finde et elselskab, som tilbyder billig el samt en lav abonnementspris, men det er ikke ikke det eneste, du som forbruger kan gøre, for at opnå en lav elregning. Man kan nemlig generelt også være opmærksom på sit forbrug, som at være god til at slukke lys, når man forlader rummet og slukke alle stikkontakter. 

Variabel pris – hvornår er el billigst? 

Hvis man har en variabel pris, så kan prisen på din el svinge hele dagen. Hvis man skal have en lav elregning, så kan det derfor være en fordel, at holde øje med prisen. En variabel pris er baseret på markedsprisen, som konstant kan svinge op eller ned. Der er mange faktorer som spiller ind, men generelt set handler det om udbud og efterspørgsel. Når vi ser store prisstigninger, kan det blandt andet være fordi, vi er flere, som bruger strøm. 

En anden grund til prisstigninger kan være grundet et mindre udbud af el. Mindre udbud af el er dog ikke den eneste grund til udsving i priserne på el, og der er selvfølgelig mange flere ting, som spiller en rolle i prisen på el. Det kan blandt andet være vejret, da vi i Danmark er store forbrugere af både solenergi og især vindmøller. Det betyder altså, at hvis vi har masser af vind, så falder prisen på el, da udbuddet af el vokser. Det samme er også gældende, når vi har solrige dage. På samme måde kan vi opleve stigende priser, hvis vi oplever mindre vind og ingen sol. 

Derudover kan tidspunkt på dagen også have stor betydning for om prisen ligger i den højere eller lavere ende. Generelt set ser vi en lavere pris fra kl. 21 til kl. 6 om morgenen. Her ligger de fleste danskere og sover, og der er derfor mindre efterspørgsel på strøm. Mindre efterspørgsel – lavere pris. Du kan derfor med fordel udnytte nattetimerne til for eksempel at oplade elektronik eller elbilen, og på den måde sikre en lavere regning. Vi ser de dyreste timer omkring kl. 17-20, hvor de fleste er i gang med madlavningen, ordner huslige pligter eller slapper af foran fjernsynet – alt sammen noget som kræver en stor mængde strøm. 

Som sagt er der mange forhold, som kan spille en rolle i markedsprisen på el. Årstid og internationale forhold er flere faktorer, som kan påvirke markedsprisen og bestemmer om vi får billig el eller ej. 

Gode råd til at nedbringe din elregning 

En ting er prisen på hver kWh samt transporten af el og noget andet er dit forbrug og personlige vaner. Prisen på el kan være god, men du kan sagtens ende med en unødvendig høj elregning, hvis du ikke er opmærksom på dine vaner og dit personlige elforbrug. Her har du nogle gode vaner, som kan være hjælpsomme til at spare el og penge:

 • Vask dit tøj om natten
 • Sluk dine stikkontakter når du ikke er hjemme
 • Hold aktivt øje med prisen hver dag
 • Vælg elektronik og belysning med lavere watt

Vask dit tøj om natten

Generelt er det en fantastisk idé at udnytte de billigere priser, som vi har om natten. De variable priser er baseret på udbud og efterspørgsel, som naturligvis er lavere om natten, når størstedelen af den danske befolkning ligger og sover. Det er derfor en fantastisk mulighed for at få ordnet lidt tøjvask eller kørt opvaskemaskinen, hvor strømmen er billigst. 

Sluk dine stikkontakter når du ikke er hjemme

Der er ingen grund til, at elektronik står på standby, hvis du ikke engang er hjemme. Når elektronik står på standby bruger det stadig strøm. Det kan derfor være en god idé, at slukke for alt, når man forlader hjemmet. På den måde bruger du ikke unødvendig strøm, og du kan ende med at spare penge. 

Er du ikke god til at huske at slukke for kontakter, kan det i det mindste være en god idé at have nye apparater. Et ældre TV kan for eksempel bruge 10-12 watt i standby, hvor et nyere TV kun bruger 0,5-2 watt, alt efter om det tilsluttet internettet. Det er en kæmpe forskel mellem de ældre og nyere apparater, og kan derfor have en stor betydning på din elregning. 

Det er ikke kun en god idé, at slukke for alle stikkontakter, når man tager væk fra sit hjem. Det samme gælder om natten – slut kontakterne inden sengetid, spar på strømmen og nedbring beløbet på din elregning. 

Hold aktivt øje med prisen

Skulle du have en variabel pris på din el, så kan det være en stor fordel aktivt at holde øje med prisen i løbet af dagen. På den måde kan du udnytte de bedste priser til at gøre alt det, som kan kræve en del strøm, som at vaske tøj eller tørretumble og oplade elektronik. 

Vælg elektronik og belysning med lavere watt

Det giver måske sig selv. Jo mindre watt forbruger, jo lavere bliver din elregning. Men husker du at være opmærksom på dette, når du for eksempel køber nye pærer? LED pærer er de bedste pærer, som bruger mindst strøm. 

Udover at købe LED pærer, så kig altid efter energimærket, når du køber nyt. Det kan være på produkter som køleskabe, vaskemaskiner, TV, computere og elpærer. 

Kan jeg få billig el ved at skifte elselskab? 

Det er selvfølgelig en mulighed, at du allerede køber din el fra det billigste elselskab på markedet. Men det er aldrig en dårlig idé jævnligt at holde øje med priserne og lave en revurdering af dit valg. Vi hjælper dig med at samle tilbud ind, så du nemt kan finde frem til det bedste elselskab for netop dit behov. Men hvad skal du huske at tage med i dine overvejelser, inden du tager en beslutning? Kort sagt er det en god idé at have følgende med i dine overvejelser:

 • Elselskabernes priser pr. kWh 
 • Variabel eller fast pris 
 • Dit personlige forbrug
 • Binding, introduktionspriser og diverse faste udgifter

Først og fremmest kan det være en god idé at vide, om du er på udkig efter en aftale som har en fast eller variabel pris. Det kan være svært at sammenligne de forskellige elselskaber, hvis du kigger på to vidt forskellige typer aftaler.

Det siger måske sig selv, at man uden tvivl skal kende til de forskellige elselskabers elpriser, og lade det være en af de afgørende faktorer, når man skal vælge, hvor man ønsker at købe sin el. Elselskaber benytter sig af priser pr. kWh, så det er egentlig meget ligetil at sammenligne selskabernes priser. Husk dog om du er på udkig efter en fast eller variabel pris, da det kan være svært at sammenligne de to. 

Dit personlige forbrug er aldrig dårlig at have med i dine overvejelser. Om dit forbrug er højt eller lavt kommer an på størrelsen af din husstand. Dine personlige vaner og rutiner kan også have en indflydelsen på beløbet på din elregning. 

Sidst men ikke mindst, skal du huske at tage et kig på de forskellige selskabers bindingsperioder, hvis de har nogen, og abonnementspriser. Nogle elselskaber har en højere abonnementspris end andre, og det kan være med til at hæve beløbet på din regning, selvom dit forbrug ikke stiger. 

Kan billig el også være grøn? 

I dagens Danmark er billig el vigtigt for de fleste, og især med tider hvor man ser store prisstigninger på strøm. Derudover er det dog også vigtigt for mange at bruge så grøn strøm som overhovedet muligt. Bæredygtighed er stort og som forbruger bidrager man enormt meget til den udvikling, som verden ser i forhold til miljøet og temperaturstigninger. 

I Danmark fremstiller vi el ved hjælp af flere forskellige typer vedvarende energi:

 • Bioenergi
 • Vindenergi
 • Solenergi

Udover at vi selv producerer el ved hjælp af klimavenlige metoder, så importerer vi også grøn el. Det er nemlig sådan, at vi ikke altid kan producere nok el til at forsyne danskernes forbrug, og så er man nødsaget til at importere strøm. Fra Norge og Sverige modtager vi blandt andet strøm fremstillet af vandkraft, og Tysklands solcelleanlæg bidrager også til strømmen i danskernes stikkontakter. 

Bioenergi står faktisk for den ⅔  dele af al vedvarende energi, som vi bruger i Danmark. Her kan man ikke blot fremstille strøm, men også varme. Fordelen ved bioenergi er at biomassen kan lagres, og det kan man desværre ikke med hverken sol- eller vindenergi. 

Vi er utrolig heldige, at vi i Danmark har mange vindmøller og er store forbrugere af energi fremstillet herfra. Danmark var endda det første land i verden til at benytte havvindmøller, da vi åbnede den første park tilbage i 1991. En stor del af vores elforbrug er fremstillet af vedvarende, grøn energi, og havvindmøller har fremstillet el til danskerne i mere end 30 år. Men vindmøller kræver naturligvis god vind for at fungere og producere el, og vejrforhold kan ingen kontrollere. Det samme er gældende for solenergi, hvor vi også ser store forskelle på sommer og vinter. 

De gode nyheder er, at billig el ofte er grøn el. Vi ser for eksempel, at når vi har en masse vind i Danmark, så kan vores mange vindmøller kan køre rundt på livet løs. Når de gør det, falder prisen på el også, da udbuddet stiger. Solenergi bliver også brugt flittigt i landet, og samme princip er gældende her. Jo mere sol vi har, jo mere el kan der blive produceret, og så falder prisen. 

Så du kan glæde dig over, at grøn strøm oftest er lig med billig el – du sparer ikke blot penge, men du kan med god bevidsthed bruge strøm på de billigste tidspunkter, da det ikke er ligeså skadeligt for miljøet. 

Kan jeg stadig få billig el i 2023? 

Vi har især i Europa set store prisstigninger på el det seneste år, og desværre ser den nærmeste fremtid ikke bedre ud – tværtimod. Krigen mellem Ukraine og Rusland har været med til at startet den nuværende energikrise, og man kan på ingen måde forudsige, hvornår krigen kunne ende. Derfor ved man heller ikke, hvornår vi kunne være så heldige at se faldende priser og igen få billig el. 

Man forventer samtidig at der kommer til at være større udsving i løbet af dagen grundet nye tariffer, som får prisen af transporten på el til at stige. Kort sagt betyder det, at el vil blive endnu dyrere mellem dagligt kl. 17 og kl. 20, hvor man ser den største belastning og forbrug af strøm, men samtidig vil strømmen også blive billigere om natten. Man har valgt at gøre dette, da man ønsker at få forbrugerne til at ændre vaner, fordele forbruget mere ud hele dagen og for at mindske belastningen på et givent tidspunkt. 

Det er derfor vigtigere end nogensinde før at være opmærksom på, hvor meget el man selv bruger, samt vide hvilke tidspunkter på dagen, man skal undgå at bruge for meget strøm. 

Hvor kan jeg få billig el i 2023? 

Udsigterne ser ikke ud til, at vi kommer til at opleve lige så gode priser, som vi så tilbage i 2021. Men ikke desto mindre er der muligvis stadig penge at spare, hvis man blot sætter sig ind i elmarkedet og de forskellige elselskabers tilbud. 

Der er faktisk op mod 50 forskellige elselskaber I Danmark, så det kan være en smule svært at navigere rundt i elmarkedet. Man skal også huske, at tilbud og priser varierer konstant. En god fingerregel er, at hvis man en gang årligt tjekker op på de bedste tilbud, så er der penge at spare.

FAQ

Vi har især i Europa set store prisstigninger på el det seneste år, og desværre ser den nærmeste fremtid ikke bedre ud – tværtimod. Krigen mellem Ukraine og Rusland har været med til at startet den nuværende energikrise, og man kan på ingen måde forudsige, hvornår krigen kunne ende. Derfor ved man heller ikke, hvornår vi kunne være så heldige at se faldende priser og igen få billig el. 

I dagens Danmark er billig el vigtigt for de fleste, og især med tider hvor man ser store prisstigninger på strøm. Derudover er det dog også vigtigt for mange at bruge så grøn strøm som overhovedet muligt. Bæredygtighed er stort og som forbruger bidrager man enormt meget til den udvikling, som verden ser i forhold til miljøet og temperaturstigninger. 

Hvis man har en variabel pris, så kan prisen på din el svinge hele dagen. Hvis man skal have en lav elregning, så kan det derfor være en fordel, at holde øje med prisen. En variabel pris er baseret på markedsprisen, som konstant kan svinge op eller ned. Der er mange faktorer som spiller ind, men generelt set handler det om udbud og efterspørgsel. Når vi ser store prisstigninger, kan det blandt andet være fordi, vi er flere, som bruger strøm.