Elpriser time for time

Vi giver dig overblikket over elpriserne time for time. Vi opdaterer elpriserne hver dag, så du altid kan se de aktuelle elpriser, når du besøger vores side.

Hvis du er interesseret i, hvilket elselskab der er billigst ud fra priserne kan du besøge vores oversigt over elselskaber.

Elprisen lige nu

Inkl. moms, transport (0,39 kr), afgifter (1,04 kr)
Kilde: Energi Data Service

Elpriser time for time – Se elpriser nu

Hvad koster el lige nu? Vil du også følge strømpriserne time for time? Nedenfor har vi udviklet vores egen graf, hvor du hurtigt og nemt kan se elprisen lige nu. Se elpriser for i dag, og planlæg dit forbrug efter, hvornår du kan få den billigste strøm.

I vores elpriser time for time graf kan du også se elpriserne for i morgen. Hver dag kl. 13 har du mulighed for at se elpriserne for det kommende døgn.

Vi har her hos elbesparelse.dk samlet priserne time for time på el. Du kan ved følge og se elpriser time for time planlægge, hvornår det giver mening at bruge strøm til at vaske eller lade elbilen.

Der er mange penge at spare ved at flytte dit strømforbrug ind i de timer, hvor strømmen er billigst. Du kan læse endnu mere om dette længere nede på siden eller besøge nogle af vores guides omkring tips og tricks til at spare penge på el.

 

Derfor bør du følge strømpriserne time for time

I en tid, hvor energipriserne kan svinge betydeligt fra time til time, er det vigtigt at have styr på, hvad elpriserne er lige nu. Ved at følge elpriserne time for time kan du spare penge ved at bruge strømmen, når den er billigst.

Se elpriser live for hele døgnet

Elpriserne varierer hver time, og det kan derfor være svært at vide, hvornår det er billigst at bruge strømmen. På vores side kan du følge de aktuelle elpriser live for hele døgnet. Ved at tjekke grafen kan du nemt se, hvad prisen på el er lige nu, og planlægge dit strømforbrug derefter.

 

Hvad koster strømmen lige nu?

For at finde ud af, hvad strømmen koster lige nu, kan du følge med i vores live opdateringer. Priserne opdateres løbende, så du altid har den nyeste information. Dette er især nyttigt, hvis du ønsker at undgå at bruge strømmen, når den er dyrest, eller hvis du vil udnytte de tidspunkter, hvor elpriserne er lavest.

 

Tjek elpriser time for time i dit område

Elpriserne kan variere alt efter, hvor i landet du befinder dig. På vores side kan du se elpriser time for time for byer som København, Aarhus, Odense og mange andre. Dette giver dig mulighed for at få et præcist overblik over, hvad elpriserne er i netop dit område.

 

Hvorfor er elpriserne så høje i dag?

Det kan være frustrerende at se, at elpriserne er højere end normalt. Årsagerne til de svingende elpriser kan være mange, herunder vejret, efterspørgslen på strøm og produktionen af vedvarende energi. Ved at følge priserne time for time kan du bedre forstå disse svingninger og tilpasse dit forbrug derefter.

4 gode bud på udbydere 💡

elpriser

Hvad er elprisen i dag?

Har man en aftale om variabel elpris med sit elselskab, er det en god idé at holde øje med hvad elprisen er i løbet af dagen. På den måde kan du planlægge, hvornår du vil bruge strøm på eksempelvis en kogevask, så du forbruger mest, når strømmen er billigst.

Heldigvis er det muligt at se live elpriser hele dagen, fordi den variable pris fastlægges 1 døgn ad gangen.

Dagens priser er fastsat af elselskaberne, og de er et udtryk for et erfaringsbaseret tal. Det vil sige, at elselskaberne laver et estimat for, hvor meget strøm deres kunder vil bruge i løbet af dagen. Dernæst går de ud og indhenter en pris hos elproducenterne.

Med et cirkatal for behovet for el og markedets elpris, kan de  fastsætte prisen til forbrugerne for det næste døgn. Priserne for det kommende døgn bliver tilgængelige klokken 13.00. 

Du kan følge med i hvad elprisen er lige nu og få et overblik over elprisernes udvikling i dag:

Hvorfor svinger prisen på el?

Hvis man kigger på en graf over elprisernes udvikling i løbet af dagen, kan man undre sig over, at der kan være så store udsving. Der er flere forklaringer på, hvorfor prisen svinger i løbet af dagen, og at den ændrer sig fra time til time. Kort sagt handler det om udbud og efterspørgsel.

El bliver forhandlet som en børsvare gennem den nordiske elbørs Nord Pool. I Danmark får vi el fra vores egen produktion og fra vores nabolande: Sverige, Norge og Tyskland. Prisen styres af forholdet mellem udbud og efterspørgsel, og det forhold kan ændre sig flere gange dagligt.

De nordeuropæiske elproducenter melder ind, hvor meget el de producerer. Elselskabet melder herefter et estimat for forbrug ind og køber strømmen. Når elselskabet har købt strømmen ind, sælger de det videre til dig som forbruger.

Markedet er indrettet sådan, at den billigst producerede strøm forbruges først. Det er normalt den grønne strøm fra vindmøller, vandkraftværker og solceller, der er den billigeste.

Hvis ikke der er nok el fra de billige energikilder, så køber man den dyrere producerede el. Det kan være fra kulkraft- atomkraft- og naturgaskraftværker.

Prisen på den dyreste strøm, som der skal til for at dække forsyningen til forbrugerne, er den der dikterer prisen på markedet.

Elprisen svinger på den måde efter, hvor meget strøm der produceres af elproducenterne, og om det er billig strøm som vindenergi eller dyr strøm, der er lavet med fossile brændstoffer.

elpriser

Hvorfor er elpriserne forskellige øst og vest for Storebælt?

Det kan virke mærkeligt, at prisen på el skulle være forskellig fra region til region i så lille et land som Danmark. Men hvis du går ind for at tjekke de aktuelle priser på el, kan du se, at der ikke er den samme pris i øst- og vestdanmark.

Forklaringen skal faktisk slet ikke findes i Danmark, men ved at kigge på, hvilke lande, der ligger omkring os.I Jylland og på Fyn kommer der mange leverancer af el fra Tyskland. På Sjælland er man i stedet tæt forbundet med resten af Skandinavien.

Det betyder, at strømmen ofte er lidt dyrere vest for Storebælt, fordi prisen på el i Tyskland ofte ligger højere, end den gør i Skandinavien.

De dage, hvor der er er gode vindforhold for de danske vindmøller, har vi ikke behov for at tilkøbe så meget ekstra el fra vores nabolande. Det betyder, at forskellen mellem landsdelene ofte ikke er større end et par øre.

Men på de vindstille dage, bliver opdelingen af strømprisen i landet tydeligere, fordi nabolandenes elpriser kommer til at påvirke det danske elmarked mere.

Hvad har indflydelse på prisen på el?

Elmarkedet er et af de mest skiftende markeder, som vi overhovedet har. Det kan ændre sig lynhurtigt, og det er grunden til, at man kan se elpriser time for time svinge.

Markedet er så omskifteligt, fordi prisen afhænger af flere forhold. Vi udvinder el fra mange forskellige energikilder, og samtidig er vi internationalt afhængige af hinandens strømproduktion. Herunder kan du se, nogle af de faktorer, der påvirker dine elpriser.

Vind, sol og vand

I Danmark er vi så heldige at have mange vindmøller. Det betyder, at når vinden blæser, falder prisen på strømmen. Faktisk kan vi på de bedste dage få dækket op mod halvdelen af vores energibehov med vindmølleenergi. I 2020 satte vindmølleenergien rekord, ved at dække 46,1 procent af danskernes samlede elforbrug.

Solenergi er også på vej til at blive en større faktor på det danske marked. Vi har i de sidste år oplevet en stor udvidelse af solcelleanlæg i både Danmark og vores nabolande.

Derfor bliver mængden af soltimer i Danmark også i stigende grad aktuel for vores elpriser. Helt praktisk kan man se, at elpriserne er blevet billigere om eftermiddagen, fordi den billige energi fra solcelleanlæg får prisen til at falde.

Vores nabolande Norge og Sverige producerer meget el med deres vandkraftværker. Når der er fyldt op med vand i vandmagasinerne, får vi derfor også glæde af en billigere elpris.

Oplever vi i stedet en periode med mindre vind over havet eller tørke, som rammer de nordiske vandmagasiner, så får vi mindre strøm fra de vedvarende energikilder. Det vil få prisen til at stige på el.

Atomkraft

Der er flere lande i europa, der har atomkraftværker. Vores naboland Sverige har blandt andet atomkraftværker, som påvirker vores elpris. Når de bruger værkerne for fuld kapacitet, falder vores elpris.

Fossile brændstoffer og CO2

Man bruger også de fossile brændstoffer når man producerer el. Prisen på olie, kul og naturgas svinger, så de har også betydning for, at elprisen ændrer sig. De fossile brændstoffer får CO2 kvoter lagt oveni, som får prisen til at stige endnu mere.

Forbrug og årstiderne

Når der er stor efterspørgsel på el (for eksempel når der er stor belastning på elnettet i morgentimerne, når alle står op og laver kaffe og tænder morgenradioen) så bliver strømmen dyrere. Det gør den, fordi al den billige el ikke rækker. Man henter derfor via elbørsen dyrere el ind, som er lavet på mere omkostningstunge måder.

På den anden side kan strøm ikke gemmes (endnu), og derfor skal den bruges lige så snart den er produceret. Det betyder, at priserne på el falder i de perioder, hvor der ikke bliver brugt så meget, som der bliver produceret.

Samtidig bliver prisen på el også dyrere, når temperaturen falder i vintermånederne. De koldere temperaturer får nemlig efterspørgslen til at stige på el.

Internationale forhold

Vi er afhængige af hinanden internationalt på elmarkedet. Derfor bliver vi også påvirket af globale forhold som for eksempel krig, terror, økonomiske kriser og naturkatastrofer.

Hvis europa bliver ramt af en tørkeperiode, bliver der produceret mindre el fra vandkraftværker og transport af kul vil blive besværliggjort, hvilket også vil sænke effektiviteten af kulkraftværkerne. Det vil betyde at vores elselskaber i tørkeperioder kan købe mindre af den billige strøm og må opkøbe noget af den dyrere producerede strøm. Og det vil få prisen til at stige.

elpriser

Hvorfor er der forskel på elpriserne om sommeren og vinteren?

Elprisen kan variere meget på markedet alt efter udbud og efterspørgsel. Hvis du nogensinde har holdt øje med prisen på din el i løbet af året, har du måske bemærket at prisen også svinger, når årstiderne skifter.

El er nemlig som tommelfingerregel, dyrere i vinterperioden, mens man oplever billigere el om sommeren. Det er der flere grunde til. 

Du kender det måske fra dig selv, at man ændrer adfærd, når det bliver koldere udenfor. Man holder sig måske lidt mere inden døre om aftenen, TV’et er tændt nogle ekstra timer om ugen og maden må gerne være tungere og varm.

Det er især vores ændrede adfærd, der får strømprisen til at stige, fordi vores aktiviteter simpelthen koster mere energi. Det betyder særligt, at perioden 17-20 presser vores elnet.

Dagene bliver også kortere, og man har behov for at tænde lyset meget tidligere, end man har i sommerhalvåret. Med al den mørke omkring én, kan man hurtigt få lyst til at tænde for et par ekstra lamper for at sprede lys og hygge i hjemmet.

At varme huset op koster el i mange danske hjem. Også selvom man ikke har elradiatorer. Det er fordi cirkulationspumpen også koster el at have kørende. Så hvis du er én af dem, der bor i hus med eget varmeanlæg, så bruger du el på at holde hjemmet varmt.

elpriser

Nye tariffer gør el dyrere om vinteren

Elselskaberne har taget konsekvensen af det ekstra forbrug i vintermånederne og har indført tidsdifferentierede tariffer.

Det har man gjort, fordi den ekstra belastning kan komme til at betyde, at det bliver nødvendigt at udbygge elnettet, for at udbuddet af el kan følge med efterspørgslen.

Ved at gøre det dyrere i perioden med den største belastning, kan man flytte en del af forbruget ud på andre tidspunkter af døgnet.

De nye tariffer gør det derfor ekstra dyrt at bruge el i tidsrummet 17-20. Man belønner dermed forbrugerne for at lægge mere af deres elforbrug uden for dette tidsrum.

De nye tariffer gør forskellen på elpriser om sommeren og vinteren endnu større, fordi det kun er en ekstraomkosting, der lægges på i perioden fra marts til oktober.

Pris på elvarme

Nogle husstande bruger elvarme til at varme huset op, og for dem er priserne på el om vinteren afgørende for økonomien.

Betegnelsen elvarme dækker over alle varmeapparater, som bruger el. Det er elradiatorer, varmeblæsere og varmepumper.

Mange danskere bruger elvarme som supplerende varme i hjemmet. Men nogle har elradiatorer som den primære varmekilde derhjemme.

Elradiatorer er den dyreste måde at varme huset op på. Faktisk kan det koste op mod 6 gange så meget, som varmen fra fjernvarmeanlæg. Én af grundene til, at nogle alligevel vælger denne løsning er, at det er nemt og hurtigt at installere.

Hvis man opvarmer en gennemsnitlig bolig med elradiatorer, kan varmeregningen ende helt op på 86.000 kroner. Den præcise pris kommer an på, elprisen per kWh, mens du har elradiatoren kørende. Hvor godt dit hjem er isoleret er også med til at bestemme prisen.

Hvis du går og overvejer at bruge elvarme som din primære varmekilde i hjemmet, skal du dog være opmærksom på, at det ikke er alle steder, hvor det er lovligt at opsætte dem.

Elvarmeforbuddet fra 1988, gør det forbudt at etablere elvarme som primær opvarmningskilde i danske hjem, hvis huset ligger i et område, der forsynes med naturgas eller fjernvarme. Og det gælder for ca. 75% af alle husstande i Danmark.

Hvad er årsagen til stigende elpriser

Der kan være flere grunde til, hvorfor elpriserne stiger og falder over tid. Elpriser i 2023 er særligt påvirket af en energikrise i Europa.

Energikrisen er opstået, fordi der er krig i Ukraine. EU har derfor sanktioneret Rusland på flere forskellige områder, og det har de svaret tilbage på ved at begrænse udbuddet af naturgas. I juni og juli så vi for eksempel at leverancerne af gas var nede på ⅓ af, hvad vi plejer at få.

I Europa er vi stadigvæk afhængige af den russiske gas, og derfor har det betydning for vores priser på el. For at dække vores behov for el, er vi stadigvæk nødt til at bruge nogle af de dyrere kraftværker i Europa.

Desværre er det ikke den eneste krise, der har ramt det europæiske elmarked i år. Vi har nemlig oplevet en meget varm og tør sommer i Europa, og det har betydet, at de store floder er faldet markant. Og det har givet problemer for transporten af kul til kraftværkerne, som er afhængige af vandvejene.

De norske vandkraftværker er i år også blevet ramt af tørke, og det her givet en lavere produktion af el fra de store vandkraftværker. Også i Frankrig har tørken ramt energiproduktionen, fordi deres atomkraftværker, er afhængige af vandet til at køle reaktorerne ned.

Man må i det store hele konstatere, at det har været et af de sværeste år for elproduktionen i Europa.

Elprisens udvikling: Hvor meget er el steget i 2023?

Elprisen er steget markant siden 2021. Især som følge af krigen i Ukraine. Og faktisk var prisen på el i 2021 også lavere, end den plejer at være. Det betyder, at stigningen i prisen er endnu højere i år sammenlignet med sidste år.

Herunder kan du se en graf over elprisens udvikling. Indtil videre er gennemsnittet for elpriser i 2023 143 pct. højere, end de elpriser vi havde i 2021. Der er derfor ikke noget at sige til, at helt almindelige forbrugere i dén grad kan mærke, at elprisen er steget i år.

Elpriser

Hvem tjener på de høje elpriser?

Imens mange oplever, at der kommer dyre elregninger ind ad døren, er der andre, som profiterer på energikrisen. Det er nu ikke fordi, det er en strategisk plan, de har lagt på forhånd, men fordi elmarkedet er bygget op, som det er. 

Det er nogle af elproducenterne, der oplever et overskud i år, mens energikrisen raser. Som resultat af krisen, kan de sælge deres strøm meget dyrere end før. Det skyldes at engrosprisen på el er røget i vejret.

Prisen på strøm er steget, fordi prisen på naturgas er blevet 12 gange dyrere i år. Det er nemlig sådan, at prisen på hele elmarkedet bestemmes af det dyreste solgte el. Derfor er al den el vi køber i år altså 12 gange så dyrt som sidste år.

Det vil for eksempel sige, at producenter af vindmøllestrøm får et meget større overskud, når de sælger el til forbrugerne. Det er ikke blevet dyrere at producere el for dem, men på grund af prisstigningerne på naturgas kan de sælge strømmen meget dyrere end før.

Der har været meget snak fra politisk side, om der skulle reguleres på området, så elproducenterne ikke profiterer på krisen. Men det er en svær debat, da meget af den ekstra indtjening går til selskaber, som producerer grøn strøm. 

Hvornår falder elprisen igen?

Fordi den nuværende energikrise er startet som følge af Ruslands invasion af Ukraine (plus en sommer med tørke i Europa) er det meget svært at forudse, hvornår prisen på el vil falde igen.

Der er flere faktorer, der er med til at afgøre, hvornår elpriserne falder igen, og vi kan ikke vide, hvad fremtiden bringer: Om vi kommer til at støde ind i flere energikriser det næste stykke tid, eller om vi vil opleve en god periode for produktionen af el.

Hvis man skal have en idé om de kommende måneder og års priser på el, kan én af de ting, man kigger på være forward-markederne. På disse markeder køber elproducenterne naturgas ind til de kommende vintre. Det vil sige, at de allerede nu har naturgas liggende klar til 2023.

Kigger man på de priser, der er blevet forhandlet for 2023, er priserne på naturgas desværre stadigvæk meget høje med 3,81 kroner per kWh i gennemsnit for hele 2023.

De priser er markedets bedste gæt på, hvordan priserne generelt kommer til at se ud for el i 2023. Og hvis det holder stik, vil det betyde, at vores elpriser bliver meget høje i 2023.

Elpriser

Find inspiration

Se nogle af vores inspirations artikler, hvor vi guider dig omkring strøm forbrug på forskellige produkter og områder.

netselskab

Netselskab – Hvem leverer min strøm?

Når du tænder lyset derhjemme, tænker du måske ikke over, hvordan strømmen egentlig når frem til din bolig fra elnettet. Men hvem leverer egentlig strøm

hvor meget stroem bruger en vaskemaskine

Hvor meget strøm bruger en vaskemaskine?

Når vi tænker på vores daglige energiforbrug, er vaskemaskinen en af de apparater, som vi ofte undervurderer. Mange tænker måske, at en vaskemaskine kun bruger

fast eller variabel elpris

Fast eller variabel elpris

Når du skal vælge en elaftale, står du ofte over for spørgsmålet: Skal jeg vælge en fast eller variabel elpris? Det kan virke som en

hvad koster 1 kwh

Kwh-pris – Hvad koster en kWh?

Der kan være mange fordele ved at holde øje med kWh-prisen i løbet af dagen – især hvis du ønsker en lavere elregning. Men hvad

Bedste Ladeboks til elbil i test

Hvis du er en elbilsentusiast, så har du sikkert tænkt over at få en ladeboks til dit hjem. Med en ladeboks kan du nemt og bekvemt oplade din elbil derhjemme, så du er klar til at køre, når du skal ud af døren.

Luft til vand varmepumpe 150 m2

Hvis du ønsker at spare penge på din varmeregning og samtidig gøre en indsats for miljøet, så er en luft til vand varmepumpe et godt valg. Denne type varmepumpe er ideel til huse på 150 m2 eller mindre og kan være en økonomisk og energivenlig løsning til opvarmning af dit hjem.

Varmepumpe på abonnement

En varmepumpe på abonnement er en smart og økonomisk løsning til opvarmning af dit hjem. Men hvad er det egentlig, og hvordan fungerer det? I denne artikel vil vi udforske fordelene ved en varmepumpe på abonnement og give dig alle de oplysninger, du har brug for, for at træffe den rette beslutning.

Luft til vand varmepumpe 200m2

Er du træt af at betale en formue for opvarmningen af dit hjem? Så er en luft til vand varmepumpe måske løsningen for dig!

elselskaber

Meld flytning af el

Når du står over for en flytning, er der mange ting, der skal tages højde for. Én af dem er din el-levering. Det er vigtigt at få styr på el-forsyningen i din nye bolig og samtidig sørge for at afslutte den i din gamle. I denne artikel guider vi dig gennem processen, så du nemt og hurtigt kan tilmelde el ved flytning og afmelde din gamle el-aftale.

Dette er en overskrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Prisen lige nu

-
80,5 kr.
-
80,5 kr.
-
80,5 kr.

Prisopdatering

Bemærk venligst, at priserne opdateres en gang månedligt – derfor skal de anses som vejledende, da:
 
  • Priserne tager udgangspunkt i elselskabernes seneste måneds kWh-gennemsnitspriser.
  • Der er forskellige elnetområder i Danmark, og priserne afhænger dermed af områderne. Gennemsnitsprisen per kWh i dit elnetområde kan derfor være lavere eller højere, end hvad der fremgår her på siden.
  • Flere elselskaber i Danmark har forskellige strømpakker – vi tager altid udgangspunkt i de pakker, der har den laveste pris.
  • Nogle elselskaber meddeler ikke selv estimerede omkostninger for udgifter for elnetsselskab og elafgift, hvorfor vi tager udgangspunkt i elpris.dk’s prisestimater for N1 (vest for Storebælt) og Radius (øst for Storebælt).
  • Dit forbrug kan have betydning for din gennemsnitlige kWh-pris.
 

Ved alle elselskaber har vi udregnet den gennemsnitlige kWh-pris ud fra et forbrug på 4000 kWh om året. Det er det årlige gennemsnitlige forbrug for en familie med to børn i hus på 150 m2.