Markedet for el er ligesom så mange andre industrier baseret på udbud og efterspørgsel. Kort sagt betyder det, at jo højere efterspørgslen på el, mens udbuddet forbliver det samme, jo højere pris. Skulle udbuddet af el stige, mens efterspørgslen forbliver den samme, vil man opleve en lavere pris.
Der kan være flere grunde til, hvorfor el er billigere fra den ene time til den næste.
Se elpriserne time for time
El er dyrest, når flest mennesker bruger den
Man vil opleve, at el er dyrere, når der er større efterspørgsel på den, hvilket også er grunden til, at man som udgangspunkt ser billigst el om natten. Der er tydeligvis færre mennesker, som bruger strøm på denne tid af døgnet, da langt de fleste ligger og sover.
Men ser de højeste priser på el i timerne mellem 17 og 21, hvor familier samles om middagsbordet efter en lang arbejdsdag, der slappes af foran fjernsynet, og der er endelig tid til at tage sig af de huslige pligter, som at vaske tøj.
El bliver billigere, hvis vi har en stormfuld eller solrig dag
Det er da dejligt at vide, at billig el ofte også er grøn el. I Danmark har vi rigtig mange vindmøller, som dækker en stor del af vores elforbrug. Skulle vi opleve en stormfuld dag, kan vores vindmøller køre rundt på livet løs og genere en masse el. Det betyder, at udbuddet bliver større, og dermed falder prisen på el. Det samme er gældende, når vi har en skyfri og solrig dag, hvor vores solcelleanlæg kan fremstille meget strøm.
Sæsonen har en betydning
Her handler det igen om, hvornår der er størst efterspørgsel på el. Du vil opleve en dyrere elregning om vinteren, da der i denne halvdel af året er større pres på elnettet, når vi alle sammen bruger mere tid indenfor, og der er mindre dagslys til at oplyse vores hjem.
Der er selvfølgelig også en forskel på, hvor meget el, vi kan producere fra sol- eller vindenergi, da dette ofte også er sæsonbetinget. Vi ser mange flere solrige timer om sommeren, hvor vi har muligheden for at fremstille mere el med vores solcelleanlæg.